Peştera Movile
Lângă Mangalia se află una cea mai deosebite peşteri din lume: Peştera Movile. A fost descoperită în 1986 când se făceau prospecţiuni geologice pentru şantierul unei termocentrale. Peştera nu părea să prezinte caracteristici deosebite. Lungimea totală a galeriilor este de doar 240 m, iar adâncimea medie este de 20 m. În capătul peşterii se află un mic lac cu apă sulfuroasă. Prin explorarea lacului, membrii echipei GESS (Grupul de Explorări Subacvatice şi Speologice) au mai găsit câteva încăperi mici, parţial inundate, cu numeroase vieţuitoare nevertebrate: viermi, melci, gândaci, scorpioni, izopode, lipitori, miriapode. Toate sunt depigmentate şi lipsite de ochi, dar înzestrate cu antene lungi şi cu alte adaptări specifice mediului cavernicol. Cercetându-le cu atenţie, biologii de la Institulul de Speologie au putut descoperi printre ele 35 de specii noi, necunoscute lumii ştiinţifice până atunci.
Absenţa luminii solare a dus la eliminarea posibilităţii ca organismele aflate în peşteră să poată obţine hrană prin fotosinteză. Ele s-au adaptat însă la condiţiile de mediu existente. Utilizând energia chimică rezultată din oxidarea hidrogenului sulfurat, microorgansimele folosesc chimiosinteza pentru a-şi procura hrana. Peştera Movile adăposteşte un adevărat ecosistem subteran care nu depinde de energia solară, caz unic pe Terra. De atunci, concepţia despre originea şi evoluţia vieţii pe pământ a suferit mutaţii radicale. Presa internatională de specialitate sau de popularizare a dezbătut subiectul “Peştera Movile” în numeroase articole, iar posturi de televiziune renumite precum BBC, Discovery Channel sau National Geographic au difuzat documentare ample pe această temă.
Realizându-se importanţa ştiinţifică deosebită, Peştera Movile a fost declarată rezervaţie speologică. Intrarea a fost închisă pentru a izola mediul interior de influenţele climatice şi biologice de la suprafaţă.
Peştera nu poate fi vizitată decât de specialişti. Printre specialiştii interesaţi de mediul din peştera Movile s-au numărat şi cei de la Agenţia Naţională Spaţială Americană (NASA). Aceştia au fost interesaţi de noua formă de viaţă, condiţiile din Peştera Movile fiind similare cu cele din fosele vulcanice de pe Marte.
Imagini din peştera Movile pot fi vizionate la sediul GESS aflat pe faleza Mangaliei.
Laborator GESS - faleza Mangaliei
Program de vizită: zilnic intre orele
8:00 - 18.00 (vara)