Sudul litoralului soare
Home
Olimp
Neptun
Jupiter
Cap Aurora
Venus
Saturn
Mangalia
2 Mai
Vama Veche

inscriere
harta site

Vremea la Mangalia
Temperatura apei marii
Mersul trenurilor

Mangalia
Cazare
Alimentaţie
Servicii
Comerţ
Divertisment
 

Peştera Movile

Descriere

locatie Pestera MovileLângă Mangalia se află una cea mai deosebite peşteri din lume: Peştera Movile. A fost descoperită în 1986 când se făceau prospecţiuni geologice pentru şantierul unei termocentrale. Peştera nu părea să prezinte caracteristici deosebite. Lungimea totală a galeriilor este de doar 240 m, iar adâncimea medie este de 20 m. În capătul peşterii se află un mic lac cu apă sulfuroasă. Prin explorarea lacului, membrii echipei GESS (Grupul de Explorări Subacvatice şi Speologice) au mai găsit câteva încăperi mici, parţial inundate, cu numeroase vieţuitoare nevertebrate: viermi, melci, gândaci, scorpioni, izopode, lipitori, miriapode. Toate sunt depigmentate şi lipsite de ochi, dar înzestrate cu antene lungi şi cu alte adaptări specifice mediului cavernicol. Cercetându-le cu atenţie, biologii de la Institulul de Speologie au putut descoperi printre ele 35 de specii noi, necunoscute lumii ştiinţifice până atunci.
Absenţa luminii solare a dus la eliminarea posibilităţii ca organismele aflate în peşteră să poată obţine hrană prin fotosinteză. Ele s-au adaptat însă la condiţiile de mediu existente. Utilizând energia chimică rezultată din oxidarea hidrogenului sulfurat, microorgansimele folosesc chimiosinteza pentru a-şi procura hrana. Peştera Movile adăposteşte un adevărat ecosistem subteran care nu depinde de energia solară, caz unic pe Terra. De atunci, concepţia despre originea şi evoluţia vieţii pe pământ a suferit mutaţii radicale. Presa internatională de specialitate sau de popularizare a dezbătut subiectul “Peştera Movile” în numeroase articole, iar posturi de televiziune renumite precum BBC, Discovery Channel sau National Geographic au difuzat documentare ample pe această temă.
Realizându-se  importanţa ştiinţifică deosebită, Peştera Movile a fost declarată rezervaţie speologică. Intrarea a fost închisă pentru a izola mediul interior de influenţele climatice şi biologice de la suprafaţă.
Peştera nu poate fi vizitată decât de specialişti. Printre specialiştii interesaţi de mediul din peştera Movile  s-au numărat şi cei de la Agenţia Naţională Spaţială Americană (NASA).  Aceştia au fost interesaţi de noua formă de viaţă, condiţiile din Peştera Movile fiind similare cu cele din fosele vulcanice de pe Marte.
Imagini din peştera Movile pot fi vizionate la sediul GESS aflat pe faleza Mangaliei. 

Galerie foto
poza centrala
pestera_movile1.jpg pestera_movile2.jpg pestera_movile3.jpg pestera_movile4.jpg pestera_movile5.jpg pestera_movile6.jpg
Informaţii suplimentare

Laborator GESS - faleza Mangaliei
Program de vizită: zilnic intre orele 8:00 - 18.00 (vara)

 
Sanatoriu Balnear
km zero
Vila Bucura 19
Cel mai cuprinzator director romanesc Director Web Euroghid Director web, portal, stiri, top, statistici, page rank, promovare gratuita, publicitate online web director 1MilionEuro Director Web de Top Ghiduri turistice Director Web dYr.ro DIRECTOR WEB Inscrie-te in TOP ! Ghiduri turistice publicitate online, web design si promovare pe internet Cazare Director web care iti mareste traficul si iti imbunatateste pozitia in Google Director Web Addsite:: Turism - Statiuni Director Web Gratuit - SEO Friendly Web-Links.ro Web Director Gratuit
2009 webdesign by lucian visa