Sudul litoralului soare
Home
Olimp
Neptun
Jupiter
Cap Aurora
Venus
Saturn
Mangalia
2 Mai
Vama Veche

inscriere
harta site

Vremea la Mangalia
Temperatura apei marii
Mersul trenurilor

Mangalia
Cazare
Alimentaţie
Servicii
Comerţ
Divertisment
 

Geamia Esmahan Sultan

Descriere

Geamia Esmahan SultanGeamia (moscheea) Esmahan Sultan din Mangalia este cel mai vechi lăcaş de cult musulman din România, ridicat în anul 1573.
Moscheea Esmahan Sultan fost construită de fiica sultanului Selim al II-lea (1566-1574), care era soţia lui Sokollu Mehmed Paşa, vizirul tatălui său. Geamia Esmahan Sultan este înconjurată de un cimitir musulman, la fel de valoros prin vechimea sa, atât din punct de vedere cultural, cât şi spiritual, ce conţine morminte vechi de peste 300 de ani. La construcţia moscheii s-a folosit piatră luată din zidurile cetăţii Callatis. Fantâna rituală, aflată în curtea geamiei, a fost construită cu piatră provenită dintr-un vechi mormânt roman.
După 1989, moscheea Esmahan Sultan a fost reamenajată cu ajutorul Primăriei Municipiului Mangalia. În perioada comunistă instituţia de cult fusese năpădită de buruieni, iar cimitirul nu mai era delimitat de niciun fel de gard. La câţiva ani după Revoluţie, mormintele turceşti, vechi de peste 300 de ani, precum şi moscheea propiu-zisă, au fost recondiţionate, iar curtea a fost împrejmuită cu un gard înalt.
Comunitatea turco-tătară numără la Mangalia, în prezent, mai bine de 3.000 de credincioşi musulmani. Dintre aceştia, vârstnicii sunt cei care vin în fiecare zi la rugăciunile rituale. Femeile musulmane nu au voie să asiste la rugăciunile din geamie, decât la anumite sărbători (de exemplu la sărbătoarea naşterii Profetului Mahomed, sau ziua în care Coranul a început să fie revelat). Nici măcar în zilele de vineri, sărbătorite de musulmani, ele nu au voie să participe la slujbe. Când vin la moschee ele stau întotdeauna către intrare, în spatele bărbaţilor.
În anul 2008 au avut loc lucrări de refacere din temelii a moscheii. Acoperişul a fost decopertat spre a fi înlocuit cu unul nou. În interior s-a refăcut tencuiala iar minaretul, care era foarte înclinat, a fost adus la starea iniţială. S-a refăcut şi fântâna din curte, ce fusese astupată în 1959, iar apa va fi folosită din nou pentru ritualul spălării morţilor.
Geamia poate fi vizitată şi de cei care nu sunt musulmani.


Galerie foto
poza centrala
geamia_esmahan_sultan1.jpg geamia_esmahan_sultan2.jpg geamia_esmahan_sultan3.jpg geamia_esmahan_sultan4.jpg geamia_esmahan_sultan5.jpg geamia_esmahan_sultan6.jpg geamia_esmahan_sultan7.jpg geamia_esmahan_sultan8.jpg
Informaţii suplimentare

Program zilnic : 8 - 20 (vara)


 
Sanatoriu Balnear
km zero
Vila Bucura 19
Cel mai cuprinzator director romanesc Director Web Euroghid Director web, portal, stiri, top, statistici, page rank, promovare gratuita, publicitate online web director 1MilionEuro Director Web de Top Ghiduri turistice Director Web dYr.ro DIRECTOR WEB Inscrie-te in TOP ! Ghiduri turistice publicitate online, web design si promovare pe internet Cazare Director web care iti mareste traficul si iti imbunatateste pozitia in Google Director Web Addsite:: Turism - Statiuni Director Web Gratuit - SEO Friendly Web-Links.ro Web Director Gratuit
2009 webdesign by lucian visa