Satul 2 Mai este situat între Mangalia la nord (5 km) şi Vama Veche la sud (6 km). La 2 Mai se ajunge numai rutier, Mangalia fiind ultima staţie de tren de pe litoral. Administrativ, satul 2 Mai aparţine de comuna Limanu.
Întemeierea satului s-a făcut după Războiul de Independenţă (1877-1878), în urma căruia Dobrogea, prin decizia Tratatului de pace de la Berlin, a revenit României. În noiembrie 1878 regele Carol I însoţit de Ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu, a făcut o vizită în Dobrogea şi a înfipt Drapelul României pe acest loc. În 1878 Mihail Kogălniceanu a înfiinţat în acel loc satul Două Mai, "în amintirea loviturii de stat de la 2 mai 1864, prin care Parlamentul României a fost dizolvat de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, deoarece legislativul se împotrivea Legii rurale".
Astăzi în satul 2 Mai, afară de români, locuiesc lipoveni şi tătari.
Satul 2 Mai era cunoscut ca un loc liniştit în care boema bucureşteană se refugia în căutarea unei vacanţe liniştite şi discrete. În ultimul timp este un loc foarte căutat de turişti, în special tineri.
Au apărut şi aici, ca pe tot litoralul românesc, o mulţime de vile.
Plaja este mărginită la nord de Digul de Sud al Portului Comercial Mangalia şi de o porţiune neamenajată de litoral care comunică cu plaja de la Vama Veche.
Cazările în 2 Mai şi în Limanu se fac numai la vile şi case. Acesta este şi unul din aspectele care dau zonei farmecul său caracteristic. O mare parte din turişti folosesc camparea în corturi în locuri special amenajate sau în curţile localnicilor.
Posibilităţile de agrement sunt relativ reduse, în zona fiind doar câteva localuri.
O pistă pentru biciclete face legătura între 2 Mai, Vama Veche şi graniţă, urmând apoi să fie continuată în Bulgaria.
La toate restaurantele din 2 Mai se pot mânca diferite preparate din peşte, dar şi alte preparate tradiţionale.